Запорізькі депутати в судах: розкрадені мільйони та не задеклароване елітне авто

Слідчі вивчають справу про зловживання на тендерах депутата від “Самопомочі” Владислава Марченка. “Опоблоківець” Олег Адаманов “забув” задекларувати прибуток у сумі 1,34 млн грн. Ми проаналізували Єдиний державний реєстр судових рішень і дізнались, у яких справах фігурували депутати Запорізької міської та обласної рад 2018 року.

ГУЧНІ ЗАТРИМАННЯ ТА НЕЗАВЕРШЕНЕ СЛІДСТВО

Ще наприкінці 2017 року працівники прокуратури Харківської області спільно з СБУ провели низку обшуків у чиновників Запоріжжя, зокрема й у двох депутатів від “Самопомочі” – заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка та депутатки Запорізької міської ради Дарії Трюхан. У результаті, за повідомленнями прокуратури, Марченка затримали й оголосили йому підозру за ч.5 ст.191 КК України (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групи осіб).

23 грудня 2017 року Владиславу Марченку обирали запобіжний захід, світлина – 2day.kh.ua

Затримання відбулося 21 грудня 2017 року, а сама справа набула резонансу. Мова йшла про зловживання на тендерах, з допомогою яких, за даними слідства, у Запоріжжі та Мелітополі Запорізької області було розкрадено 87 мільйонів гривень.

“За попередніми даними слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами. Лише цього року проведено понад 10 тендерів через систему “Прозорро” на ремонт та реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків та багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично конкурсні торги не відбувалися. Підозрювані не допускали до участі в цих торгах сторонніх учасників, і державне замовлення розігрувалося лише між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності”повідомляла тоді прокуратура.

Після цих тендерів, які вигравали потрібні фірми, складали підроблені документи про виконання робіт і надання послуг, що фактично не здійснювалися. А кошти надходили на рахунки підконтрольних компаній, звідки їх переказували іншим підприємствам для обготівкування. Такою є версія слідства.

Після того, як Владиславові Марченку оголосили підозру в цій справі, йому обрали запобіжний захід. Від початку прокуратура вимагала для депутата тримання під вартою. Проте Червонозаводський районний суд 23 грудня 2017 року ухвалив ужити як запобіжний захід цілодобовий домашній арешт. Уже в Апеляційному суді Харківської області прокуратура вимагала для підслідного тримання під вартою протягом 60 діб з одночасним призначенням застави в розмірі 87 мільйонів гривень. Проте в судовому порядку депутату вирішили послабити домашній арешт: йому заборонили залишати власне помешкання з 14:00 до десятої години наступного дня, аби він зміг виконувати свої депутатські обов’язки. Таке рішення Апеляційний суд Харківської області ухвалив 11 січня 2018 року. Іншою ухвалою, від 24 грудня 2017-го, наклали арешт на майно депутата, зокрема й на автомобіль Porsche Cayenne (2008 р.в.) оцінною вартістю понад півмільйона гривень. Це авто Владислав Марченко офіційно придбав 2016 року у своєї матері за 1000 грн.

Пізніше судове рішення про домашній арешт знову пом’якшили: депутату заборонили залишати житло тільки з 23:00 до шостої ранку. А у травні 2018 року взагалі замінили домашній арешт на особисте зобов’язання. Зараз Владислав Марченко далі виконує обов’язки заступника голови Запорізької обласної ради, а слідство щодо нього триває.

Із судових рішень відомо, що досудове розслідування в цій справі за постановою заступника Генерального прокурора від 6 червня 2018 року було подовжене майже до кінця вересня цього року. Станом на 15 жовтня, згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, розгляду справи по суті про розкрадання 87 мільйонів гривень не було. Тобто обвинувального акта стосовно Владислава Марченка до суду не надходило.

ЗЛОВЖИВАННЯ НЕ ДОВЕЛИ

Цьогоріч, відповідно до ухвали Касаційного кримінального суду Верховного Суду України від 21 травня 2018 року, знову почнуть розглядати справу стосовно депутатки Запорізької обласної ради Раїси Чухрай, яка входить до фракції “Нова політика”. Раніше її обвинувачували у зловживанні службовим становищем (ч.3 ст.191 ККУ), проте виправдали в судах.

Справу Раїси Чухрай розглядатимуть знову, світлина – lustrator.com.ua

Це кримінальне провадження має давню історію. Ще у квітні 2015 року прокуратура подала до суду обвинувальний акт щодо Раїси Чухрай, звинувативши її у заволодінні бюджетними коштами у 2012-2014 роках, коли вона працювала директором Департаменту освіти й науки, молоді та спорту Запорізької міської ради. Ішлося про незначну суму – 16,6 тис. грн. Ці кошти, згідно з обвинуваченням прокуратури, Раїса Чухрай отримала за викладацьку роботу в Запорізькій гімназії №107, яку насправді не виконувала. У цьому, за твердженням прокуратури, їй допомогла директорка зазначеної гімназії, котра за змовою працевлаштувала за сумісництвом Раїсу Чухрай.

Справа стосовно цих зловживань розглядалась у Комунарському районному суді Запоріжжя, який 23 вересня 2016 року виправдав обох чиновниць від освіти. На цей вирок прокуратура подала апеляційну скаргу, проте Апеляційний суд Запорізької області своєю ухвалою від 24 травня 2017 року залишив її без задоволення.

У Запоріжжі виник скандал через відпочинок Раїси Чухрай у Криму, світлина – vesti-ua.net

Згідно з інформацією з Єдиного реєстру судових рішень, у лютому 2018 року прокуратура подала скаргу до Касаційного кримінального суду Верховного Суду України, який своєю ухвалою призначив повторний розгляд справи. Судове засідання відбудеться 6 листопада 2018 року.

Раніше Раїсу Чухрай уже затримувалиправоохоронці. Зокрема, у квітні 2014 року її затримали в робочому кабінеті начебто на отриманні хабара в розмірі близько 70 тис. грн. Тоді чиновниця заявила, що ці гроші їй підкинули, щоб скомпрометувати. 2017 року стався ще один скандал: депутатка Запорізької облради Раїса Чухрай, яка раніше була депутаткою міської ради від “Партії регіонів”, засвітилася на відпочинку в окупованому Росією Криму, що спричинило громадське обурення. Скандал зчинився через фото, яке Чухрай опублікувала в соціальній мережі.

Згодом Раїса Чухрай прокоментувала на своїй сторінці у Facebook, що це світлина з минулих років.

КРИМІНАЛЬНА СПРАВА ПРОТИ ДИРЕКТОРА ПОРТУ

Ще торік вручили підозру депутату Запорізької обласної ради, що входить до фракції ВО “Батьківщина” Миколі Ільїну. Його обвинуватили у зловживанні службовим становищем. Справа стосується очолюваного ним Державного підприємства “Бердянський морський торговельний порт”.

Микола Ільїн, світлина – 1news.zp.ua

Як повідомила прокуратура, у січні 2017 року Микола Ільїн з метою одержання неправомірної вигоди для ДП “БМТП” дав своїм підлеглим незаконну вказівку блокувати проїзд до причалу №2, що призвело до перешкод у роботі та завдало приватній фірмі “Аскет Шиппінг” збитків на 1,37 млн грн. За цим фактом відкрили кримінальне провадження.

Слідство звернулося до суду, аби обрати Миколі Ільїну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб та призначення застави в розмірі 5 млн грн. Проте суд своєю ухвалою від 21 квітня 2017 року визначив для депутата як запобіжний захід особисту поруку. Як повідомлялось, імовірно, поручителями стали народний депутат Сергій Соболєв (ВО “Батьківщина”) та депутат Запорізької обласної ради Олександр Старух (ВО “Батьківщина”). Прокуратура намагалась оскаржити рішення про поруку, але не змогла: своєю ухвалою від 3 травня 2017 року Апеляційний суд Запорізької області залишив скаргу правоохоронців без задоволення.

Обвинувальний акт стосовно Миколи Ільїна передали до Бердянського міськрайонного суду 5 липня 2017 року. Згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, розгляд справи триває. За останнім рішенням Бердянського міськрайонного суду, учергове справу розглядатимуть 16 листопада 2018 року.

Як писали “Наші гроші. Запоріжжя”, бердянське ТОВ “Аскет Шиппінг” належить маріупольцю Денису Русіну. Компанія здійснює вантажні відправлення зернових. За інформацією ЗМІ, наприкінці 2015-го Русін зазначав, що керівництво порту надавало фірмі підтримку з розбудови внутрішньої портової логістики. Ільїн своєю чергою заявляв, що Бердянський порт активно працює з вантажами, які раніше приймав Маріупольський порт.

Та вже на початку 2017 року керівництво ДП “Бердянський морський торговельний порт” поскаржилося до ГПУ на ДП “Адміністрація морських портів України”, Мінінфраструктури та ТОВ “Аскет Шиппінг”. У скарзі йшлося про те, що ТОВ “Аскет Шиппінг” отримало статус портового оператора з численними порушеннями.

МІЛЬЙОНИ ПОЗА ДЕКЛАРАЦІЄЮ

Декларація одного з депутатів Запорізької міської ради стала підставою для звернення до поліції. У травні цього року Національне агентство з питань запобігання корупції поінформувало, що направило до Національної поліції висновок за результатами повної перевірки декларації Михайла Прасола, депутата Запорізької міськради від партії “УКРОП”. За повідомленням НАЗК, депутат “забув” задекларувати… 3,46 мільйона доларів боргів перед банком. Мова йшла про декларацію за 2016 рік.

Так, установлено, що депутат не задекларував фінансові зобов’язання перед банком, що виникли на підставі кредитного договору, укладеного посадовцем у 2008 році з метою отримання коштів на придбання квартири в місті Запоріжжя. Загальна заборгованість депутата з урахуванням суми заборгованості зі сплати відсотків та пені за таким зобов’язанням на звітну дату подання декларації становила 3 462 173,51 доларів США, – повідомляло НАЗК.

Михайло Прасол прокоментував це звернення до поліції емоційно та заявив, що судитиметься з НАЗК:

І я це доведу: наша юридична команда вже готує позов про захист честі, гідності та ділової репутації – ми визнаємо інформацію, оприлюднену на сайті НАЗК, брехливою, зобов’яжемо цих горе-чинуш спростувати її, вибачитися та сплатити мені спричинену моральну шкоду, – написав депутат на своїй сторінці у Facebook.

Михайло Прасол почав судитись із НАЗК, світлина – www.061.ua

Відповідний позов Михайла Прасола до НАЗК вперше розглядали 23 червня 2018 року. У ньому депутат попросив суд визнати протиправним і скасувати рішення НАЗК №1020 від 25 травня 2018 року про результати здійснення повної перевірки його декларації за 2016 рік. За останнім відомим рішенням у цій справі, яка розглядається в Запорізькому окружному адміністративному суді, призначено підготовче засідання, що відбудеться 25 жовтня 2018 року в режимі відеоконференції.

У самій декларації Прасола за 2016 рік зазначено, що він володіє квартирою в Запоріжжі площею 52,65 кв.м, придбаною 2008 року за 388 тис. грн. Будь-яких фінансових зобов’язань у річному “звіті” немає.

ЕЛІТНЕ АВТО ТА МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА З БЮДЖЕТУ

Цьогоріч в Орджонікідзевському районному суді Запоріжжя вже розглядали справу депутаткиЗапорізької міської ради з фракції “Опозиційний блок” Зінаїди Гальчинської. Торік у вересні вона придбала нове елітне авто Renault Duster вартістю 426 тисяч гривень. І забула його задекларувати – зробила відповідне повідомлення на сайті НАЗК тільки в лютому 2018 року. Нагадаємо, що після впровадження електронного декларування для держслужбовців і посадовців стало обов’язковим не лише подавати щорічні “звіти” про своє майно та прибутки, а й окремо повідомляти про суттєві зміни в майновому стані. Зокрема, якщо посадовець отримав дохід або придбав майно, вартість якогоперевищує 50 прожиткових мінімумів (2018 року це88 100 грн), то він повинен у десятиденний строк зробити про це окреме повідомлення на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Зінаїда Гальчинська, купивши автівку майже за півмільйона гривень, так не вчинила.

Коли справу розглядали в суді, депутатка заявила, що вчасно зробити повідомлення не змогла через незадовільний стан здоров’я та особисту зайнятість. Проте за постановою Орджонікідзевського суду від 11 січня 2018 року її все ж визнали винною у скоєнні адміністративного правопорушення та оштрафували на 1700 грн.

Згодом з’ясувалося, що перед купівлею цього авто Зінаїді Гальчинській погодили надання фінансової допомоги з бюджету, офіційно – на лікування. Так, у серпні 2017 року Запорізька міська рада ухвалила рішення, яким дала депутатам змогу об’єднати кошти, передбачені для надання матеріальної допомоги мешканцям міста, спрямувавши їх на виділення матеріальної допомоги Зінаїді Гальчинській на лікування.

Рішення Запорізької міської ради про надання фінансової допомоги Зінаїді Гальчинській на лікування

Через це в Запоріжжі зчинився скандал. На сесії міськради 31 січня 2018 року, коли депутати голосували за внесення до порядку денного питань щодо виділення матеріальної допомоги малозабезпеченим жителям Запоріжжя на лікування та інші потреби, активісти закидали Зінаїду Гальчинську гривнями.

На сесії міськради Зінаїду Гальчинську закидали гривнями, світлина – ua.censor.net.ua

Аналогічне правопорушення, що полягало в несвоєчасному декларуванні придбаного авто, скоїв і Денис Васильєв, депутат Запорізької міської ради від “Нової політики”. Згідно з даними реєстру судових рішень, у лютому 2017 року він купив Ford Mondeo (2012 р.в.) за 338 тис. грн, але повідомив про це тільки в листопаді.

У судовому засіданні пояснив, що дійсно не подав своєчасно повідомлення про суттєві зміни в майновому стані після придбання автомобіля, оскільки не знав, що це передбачено вимогами законодавства, – зазначено в судових рішеннях.

Ця справа розглядалася в Орджонікідзевському суді міста Запоріжжя, який своїм рішенням від 2 січня 2018 року визнав Дениса Васильєва винним у корупційному порушенні та оштрафував його на 1700 грн. Депутат намагався оскаржити вирок в Апеляційному суді Запорізької області, але своїм рішенням від 9 лютого 2018-го суд залишив рішення першої інстанції без змін.

У судовому порядку визнали порушником антикорупційного законодавства й Олександра Мотренка, депутата Запорізької міської ради з фракції “Наш край”. Він придбав ВАЗ за 128 тис. грн і вчасно не повідомив про це. За рішенням суду від 15 травня 2018 року Мотренка оштрафували на 1700 грн (100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Апеляційний суд Запорізької області, куди поскаржився депутат, залишив це рішення без змін.

ПО ДЕВ’ЯТЬ ПРОТОКОЛІВ НА ДЕПУТАТА

У вересні цього року НАЗК направило до суду одразу дев’ять протоколів про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, стосовно депутата Запорізької міської ради Олега Адамановавід “Опозиційного блоку”. За інформацією НАЗК, він несвоєчасно подав повідомлення про суттєві зміни в майновому стані – одержання прибутку загальною сумою 1,34 млн грн. Ідеться про незадекларовану зарплату. Депутат дев’ять разів отримував дохід, але “забув” його вчасно показати.

На Олега Адаманова склали одразу 9 протоколів, світлина – ipnews.in.ua

Коли у вересні цього року справу розглядали в Орджонікідзевському районному суді м.Запоріжжя, усі дев’ять протоколів об’єднали в одне провадження. Далі розгляд справи призупинили, і по суті вона ще не розглядалася. Наступне засідання суд призначив на 23 жовтня 2018 року.

Олег Адаманов є одним із топ-керівників ПАТ “Запоріжсталь”. Із 2012 року він на Запорізькому металургійному комбінаті обіймає посаду директора з транспорту та логістики. Згідно з його декларацією за 2017 рік, він разом із дружиною володіє квартирою в Києві. Також його дружина є власницею квартир у Маріуполі та Запоріжжі. Вартість житла Адаманових у столиці становить 3 млн грн. Окрім того, депутат за минулий рік задекларував 5,11 млн грн на банківських рахунках, що належать його родині.

Приховав свої доходи й ще один працівник комбінату – депутат Запорізької міської ради від “Опозиційного блоку” Андрій Лученко. Наразі він обіймає посаду директора з персоналу в ПАТ “Запоріжсталь”. Як і Олег Адаманов, Лученко також не повідомив про отримання зарплати, щодо нього теж склали 9 протоколів. Загальна сума одержаного ним у вигляді заробітної плати прибутку становилаблизько 2 млн грн. Справу вперше розглядатимуть у суді 23 жовтня 2018 року.

2018 року в судах розглядали аналогічні справи стосовно депутатів облради від “Опозиційного блоку” Ігоря Черняка (виходець із “Запоріжсталі”), який протягом березня-травня 2017 року не подававповідомлень про суттєві зміни в майновому стані щодо отриманої зарплати, та стосовно Наталі Михайської (так само працює на “Запоріжсталі”), яку за судовим рішенням у жовтні цього року оштрафували на 3400 грн. Ще один “опоблоківець”, депутат уже Запорізької міськради, Володимир Полухін з порушенням десятиденного строку зазначив на сайті НАЗК отримання 200 тис. грн від продажу нерухомості та був оштрафований на 1700 грн.

Ольга Приходько,

 вперше опубліковано на ресурсі Громадського руху “ЧЕСНО”

та у виданні “Українська правда”