Запорізьку депутатку від “Слуги народу” консультує фігурант кримінальної справи про хабарництво

До списку помічників-консультантів запорізької обраниці від партії “Слуга народу” Юлії Яцик потрапив її бізнес-партнер та адвокат Микола Духонченко. Наразі він допомагає нардепці за трудовим договором, отримуючи за це гроші з бюджету. Раніше Духонченко був слідчим, якого 2015 року затримали за хабарництво. Суд першої інстанції визнав його винним у вимаганні хабаря за замовчування інформації про поширення наркотиків. Про це повідомляє Громадський Рух ЧЕСНО.

Юлію Яцик обрали до парламенту від міст Василівка й Енергодар, а також Василівського, Великобілозерського, Кам’янсько-Дніпровського районів і частини Оріхівського району Запорізької області (округ №79). До цього вона керувала власним адвокатським бюро, а також працювала директоркою ТОВ “Юридична фірма “Діксі”. До Верховної Ради України балотувалася від політичної партії “Слуга народу“. Наразі у ВРУ Яцик платно допомагають двоє помічників: Сергій Грубий, який працює в нардепки на постійних засадах, і Микола Духонченко, котрий працює за сумісництвом.

Сергій Грубий практично не має стосунку до Запоріжжя: він мешкає та працює в Києві, зокрема є юристом Асоціації правників України. Улітку цього року на своїй сторінці у Facebook він активно поширював дописи громадської приймальні Олега Петровця – депутата Київради від БПП, який цьогоріч як самовисуванець балотувався до парламенту на Полтавщині (округ №145).

Микола Духонченко виявився бізнес-партнером Юлії Яцик, який нещодавно став власником її адвокатського бюро. У серпні цього року бюро змінило назву з “Адвокатської компанії Юлії Яцик” на “Адвокатську компанію Миколи Духонченка”.

Такі зміни відображені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Сам Микола Духонченко став адвокатом не так давно: він отримав відповідне свідоцтво лише 2017 року. Раніше правник працював у правоохоронних органах, зокрема в слідчому відділі Василівського районного відділення ГУ МВС України в Запорізькій області. Таку інформацію зазначено на його сторінці у Facebook.

Як виявилося, під час роботи в міліціїДухонченка затримали на одержанні хабаря, а цьогоріч суд першої інстанції визнав його винним у злочині. Зокрема, “Наші гроші. Запоріжжя” повідомляли, що Жовтневий районний суд вироком від 4 лютого 2019 року визнав винним колишнього співробітника Василівського районного відділення міліції в отриманні 2015 року 300 доларів і 5 тисяч гривень хабаря за нерозслідування справи про збут наркотиків.

Мова йшла про Миколу Духонченка, який, згідно з матеріалами справи, тоді працював заступником начальника слідчого відділення Василівського районного відділення ГУ МВС України в Запорізькій області й розслідував одне з проваджень. Під час розслідування він дізнався про збут однією з осіб метамфетаміну, але не повідомив про цей злочин. Натомість став вимагати хабар за невнесення цієї інформації до реєстру досудових розслідувань.

У лютому Жовтневий районний суд призначив Миколі Духонченку покарання у вигляді ув’язнення строком п’ять років із позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах, а пов’язані з виконанням функцій представника влади – протягом трьох років. У судовому рішенні зазначалося, що вирок набирає законної чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Таку скаргу Духонченко подав до Запорізького апеляційного суду на початку березня 2019 року, і наразі в цій справі тривають судові процеси. Тим часом народна депутатка від “Слуги народу” обрала його за свого помічника. Микола Духонченко прокоментував, що для нього вирок першої інстанції став несподіванкою, і назвав кримінальну справу безпідставною. А також повідомив, що наступне й, можливо, останнє засідання суду, де розглядатимуть його апеляційну скаргу, відбудеться наприкінці жовтня цього року.

Фрагмент апеляційної скарги Миколи Духонченка

Щодо призначення помічником Яцик він зазначив, що вона як адвокатка була від початку його захисницею в цій справі та впевнена в його невинуватості. Тому кримінальна справа не стала перешкодою для працевлаштування його консультантом.

“На сьогодні вироку в цій справі немає. Я особисто брала в ній участь як захисник, і мені відомі подробиці цієї справи. Тому я знаю, наскільки вона безпідставна. Сподіваюся, що найближчим часом ми отримаємо або виправдний вирок, або перекваліфікацію дій за обвинувальним актом. Бо доказів цього факту (хабарництва, – прим. ЧЕСНО) жодних немає, крім слів самої заявниці у справі. Перша інстанція визнала Миколу Духонченка винним, але свідки, допитані в межах справи, не підтверджують цього факту. І тут більше питань до судді, яка винесла такий вирок. Тому справа зараз розглядається в апеляційному суді Запорізької області”, – прокоментувала ситуацію Юлія Яцик.

Згідно з даними Судової системи України, наступний розгляд справи Миколи Духонченка відбудеться 24 жовтня 2019 року.

Окрім Духонченка, Юлії Яцик допомагають Наталія КруглякМикита Курлапов та Аліна Петровська, які консультують депутатку вже на громадських засадах, тобто безоплатно.

Наталія Кругляк на своїй сторінці у Facebook позначає Яцик як родичку.

Також в одному з дописів вона пише, що Юлія Яцик – її сестра. За фахом Кругляк – бухгалтерка, котра 2010 року працювала в “Юридичній фірмі “Діксі”, якою раніше керувала Яцик.

Микита Курлапов – юрист, котрий 2017-го закінчив Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого й того самого року отримав адвокатське свідоцтво. На початку 2018-го він подавав декларацію як кандидат на посаду слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в Мелітополі.

Про Аліну Петровську відомо лише те, що її повна тезка 2010 року балотувалася до Дніпровської міської ради від партії “Сильна Україна” Сергія Тігіпка.

Нагадаємо, згідно із законом “Про статус народного депутата України, кожен парламентар може мати до 31 помічника-консультанта. Вони можуть допомагати нардепам на громадських засадах або отримувати заробітну плату з держбюджету. 2019 року загальний фонд виплат для помічників, які працюють у одного народного обранця платно, становить близько 48 тисяч гривень на місяць.

Раніше ми дослідили, кому з кандидатів у народні депутати від Запоріжжя виборча кампанія коштувала найдорожче. Детальніше про це йдеться в публікації “Найдорожчу кампанію на Запоріжжі провів фігурант кримінальної справи Пустоваров. Також з’ясували, хто спонсорував виборчі кампанії нардепів, обраних від Запорізької області. Читайте про це тут: “Від 50 тисяч до 1,5 мільйона: скільки коштували вибори новообраним запорізьким нардепам“.

 

Слідкуйте за  публікаціями «Запорізького проекту розслідувань» в Facebook

Новини від «Запорізького проекту розслідувань» у Telegram — t.me/zp1nvestigation