Доньці депутата дали з бюджету понад 200 тисяч гривень допомоги для тата (ДОКУМЕНТИ)

Запорізькі обранці рішенням міськради погодили надати з депутатських фондів матеріальну допомогу Дар’ї Колісник на лікування батька. Татом дівчини виявився депутат від “Опозиційного блоку” Олександр Гончар, чий дохід торік сягав майже 600 тисяч гривень. За даними міської ради, станом на жовтень цього року його дочці виплатили 229 тисяч гривень допомоги.

Депутатський фонд – це кошти з бюджету міста, які обранці мають право розподіляти на потреби мешканців. У Запоріжжі загальний розмір депутатського фонду 2019 року становив 64 мільйони гривень, котрі рівномірно поділено між обранцями. Отже, цьогоріч кожен депутат Запорізької міської ради мав право на власний розсуд спрямувати на потреби містян, точніше, своїх виборців, 1 мільйон гривень.

Частину цих грошей, а саме 30%, депутати могли виділяти як матеріальну допомогу громадянам, які опинились у скрутному становищі. Також обранці мали змогу об’єднати кошти зі своїх депутатських фондів і надати грошову допомогу, ухваливши відповідне рішення міської ради.

Саме таким чином матеріальну допомогу одержала Дар’я Колісник. Дівчині виділили гроші за рішенням Запорізької міської ради від 30 січня 2019 року.

У рішенні міськради сума грошової допомоги не уточнюється, але з документів, наданих на інформаційний запит, стало відомо, що станом на жовтень Колісник виплатили 229 тисяч гривень. Загальна ж сума допомоги, згідно рішення міської ради, становила 234 тисячі гривень, – додатково повідомили в Управлінні соціального захисту населення Запорізької міської ради, яке і відповідає за подібні виплати. Це одна з найбільших сум матеріальної допомоги, наданої цього року. Офіційно кошти дали на лікування батька Колісник Олександра Гончарадепутата Запорізької міської ради від “Опоблоку“. У декларації за 2018 рік депутат зазначає Дар’ю Колісник як свою доньку.

Олександр Гончар працює в ПАТ “Запоріжсталь” оператором поста керування. Торік він отримав майже пів мільйона гривень зарплати та близько 144 тисяч гривень пенсії. Також 2018-го обранець став власником автівки Hyundai Getz (2006 р.в.), яка, згідно з його декларацією, офіційно коштувала майже 119 тисяч гривень.

Приблизно такий вигляд має Hyundai Getz 2006 р.в., світлина – chiptuner.dp.ua

Отже, інші мешканці міста, котрі перебувають у скрутних матеріальних умовах і потребують допомоги на лікування, недоотримали кошти, які депутати фактично віддали своєму колезі.

Ми звернулися до Гончара по коментар щодо отримання допомоги його дочкою. Депутат розповів, що не знав про щедрість колег:

“Гроші пішли на операцію тазостегнового суглоба та коліна. Я отримав травму, тож знадобилася операція. Був у лікарні. Донька вирішила мені допомогти. Нічого мені не повідомивши, вона пішла на прийом до когось із депутатів і звернулася з проханням про допомогу. Це було її особисте рішення. Колеги допомогли, дякую їм!”

Згідно з документами, сам Олександр Гончар цього року зі свого депутатського фонду надав 2000 гривень Вікторії Павлюк. На сайті Запорізької міської ради повна тезка жінки зазначена як його помічниця.

Депутат Гончар дав гроші з депутатського фонду своїй помічниці

“У неї, по-перше, донька – інвалід, – пояснює ситуацію Гончар. – По-друге, моїм помічником вона стала нещодавно. Коли їй надавалася допомога, вона ще не була моїм помічником. До того ж вона жителька мого округу”. 

Загалом, як поінформували в міськраді на запит, на допомогу містянам від січня до жовтня 2019 року Олександр Гончар витратив зі свого депутатського фонду 194,6 тисячі гривень. Зазвичай обранець розподіляв кошти між виборцями приблизно рівномірними сумами – по 1000-2000 гривень. Найбільший розмір допомоги, наданої депутатом цього року, – 10 тисяч гривень. З повним списком отримувачів допомоги від депутата Гончара можна ознайомитись за цим посиланням.

Нагадаємо, на матеріальну допомогу жителям Запоріжжя кожен депутат Запорізької міської ради наразі має право витратити до 30% свого депутатського фонду, який цьогоріч становив мільйон гривень, тобто до 300 тисяч гривень. Як нещодавно стало відомо, на сесії міської ради, що відбулася 18 грудня 2019 року, депутати погодили збільшення цієї суми до 40%, або 400 тисяч гривень.

Ольга Приходько, 
вперше опубліковано на ресурсі Руху ЧЕСНО

Ми у Facebook

Наш канал у Телеграм