Меру Енергодара Павлу Музиці обрали запобіжний захід у справі про звільнення його заступниці

Заступницю мера Енергодара Яну Дабіжу звільнили з посади ще у квітні 2018 року. Вона звернулась до суду, поновилась на посаді та двічі відсудила у виконкому Енергодарської міськради свій заробіток за час вимушеного прогулу загальною сумою майже 400 тисяч гривень. Також написала заяву до поліції на дії мера Енергодара Павла Музики. За заявою почали кримінальне провадження і згодом повідомили голові міста про підозру. Нещодавно йому обрали запобіжний захід.

Про це стало відомо із ухвали Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя.

Яну Дабіжу звільнили з посади рішенням Енергодарської міськради від 27 ківітня 2018. У рішенні зазначалось, що звільнення відбулось у зв`язку із неналежним виконанням обов`язків заступниці. Тоді Яна Дабіжа звернулась до суду.

Яна Дабіжа

У лютому 2019 року Запорізький окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення про її звільнення та поновив на посаді. Також визначив стягнути з Енергодарської міськради на користь Дабіжи 220,5 тисяч гривень. Це були кошти за час її вимушеного прогулу з травня 2018 по лютий 2019 року.  Утім, у лютому 2019 року заступницю, всупереч рішенню суду, так і не поновили на роботі.

На початку липня 2019 року вона подала заяву до правоохоронних органів про кримінальне правопорушення, вчинене Енергодарським міським головою, Павлом Музикою. Воно полягало в умисному невиконанні рішення суду. 15 липня Павло Музика все ж видав розпорядження, за яким поновив Яну Дабіжу на роботі. Та оскільки це відбулося пізніше лютого 2019 року, то посадовиці додатково присудили сплатити кошти за вимушені прогули за цей час – з лютого 2019 року по липень 2019 року. Сума виплат склала майже 177 тисяч гривень.

У результаті, Яна Дабіжа двічі відсудила у міської влади свою зарплатню, загальною сумою  397,4 тисячі гривень.

Кримінальне провадження, розпочате за її заявою, продовжили. 27 липня 2020 року, прокурор Запорізької області Володимир Калюга повідомив Павла Музику про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.3 ст. 382 КК “Умисне невиконання рішення суду, що набрало законної сили, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, яке заподіяло істотну шкоду правам і свободам громадян та інтересам юридичних осіб”.

Стаття, яку нині інкримінують меру Енергодара, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

На початку серпня 2020 року слідчий поліції, який розслідує кримінальну справу, звернувся до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу до Павла Музики. Правоохоронці вимагали сплати грошової застави у розмірі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (168,1 тисячі гривень).

Утім, ухвалою від 12 серпня 2020 року Орджонікіджевський районний суд Запоріжжя застосував до Павла Музики більш м’який запобіжний захід –  особисте зобов’язання. Тим самим, поклав на нього обов`язки прибувати на виклик до слідчого, прокурора, суду, залежно від стадії кримінального провадження. А також повідомляти слідчого, прокурора, або суд про зміну місця проживання та роботи.

Ми у соцмережах:

FB (www.facebook.com/www.zr.zp.ua/)
Telegram (t.me/zp1nvestigation)