У Запоріжжі відбулось судове засідання у справі екс-очільника запорізької міліції Володимира Серби. Його продовжують судити за розгін Майдану (ФОТО)

Сьогодні, 2 жовтня, в Жовтневому райсуді Запоріжжя відбулось судове засідання за обвинуваченням колишнього керівника ГУ МВС у Запорізькій області Володимира Серби. Наразі він офіційно знаходиться у розшуку. Його обвинувачують у скоєнні злочинів за статтями про перевищення влади, яке супроводжувалося насильством та організації масових заворушень. Справа стосується розгону запорізького Майдану, який відбувся 26 січня 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент “Запорізького проекту розслідувань” із зали судових засідань.

На судовому процесі захисники колишнього очільника ГУ МВС у Запорізькій області повідомили, що він висловив бажання давати показання у суді. Але дистанційно – за допомогою відеозв’язку.

Також під час судового засідання суддя Юлія Пивоварова повідомила присутніх, що на засідання не з’явився жоден потерпілий, хоча усім поштою направляли запрошення на засідання. На жаль, двоє потерпілих за цією справою нещодавно померли. Не з’явилась також адвокат потерпілих Олена Яркіна.

За словами одного із адвокатів Володимира Серби, Миколи Бондаря, проводити подальші судові засідання без обвинуваченого не можна. Адже Серба підозри у злочинах не отримував, з обвинувальним актом не ознайомлювався, з потерпілими не спілкувався. Крім того, в бесіді з адвокатом Володимир Серба висловив бажання дистанційно давати показання у суді.

Судове засідання у справі Володимира Серби, фото – “Запорізький проект розслідувань”

За словами Миколи Бондаря, поки що невідомо, звідки будуть транслювати відеозв’язок — з суду Москви чи Краснодарського краю РФ.

За словами Юлії Пивоварової, для того, щоб надати дозвіл дістанційно давати показання у суді Запоріжжя за допомогою відеозв’язку з суду іншої країни, потрібно мати міжнародне доручення. Крім того, суд звернеться до міграційної служби України із запитом щодо надання інформації про перетин державного кордону Володимиром Сербою у 2014-2020 роках.

Прокурор Олександр Ніколенко повідомив, що сторона обвинувачення направить клопотання суду про надання судовому процесу статусу спеціального провадження. На цьому суддя закінчила судове засідання.

Нагадаємо, полковник Серба очолив міліцію Запорізької області у березні 2010 року після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича. Раніше він був керівником Єнакіївського міського відділу внутрішніх справ Донецької області, управління внутрішньої безпеки в Донецькій області, служив у департаменті внутрішньої безпеки головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС.

У грудні 2010 року указом президента Віктора Януковича № 1134/2010 Володимиру Сербі було присвоєно звання генерал-майора.

26 січня 2014 року міліція й «тітушки» жорстоко розігнали містян під будівлею Запорізької ОДА, які прийшли на мирний мітинг. Тоді майже сто людей отримали травми різного ступеня тяжкості. Понад півсотні громадян були доставлені в райвідділи міста за підозрою в «організації масових заворушень».

Розгін запорізького Майдану 26 січня 2014 року

Після перемоги Майдану була порушена кримінальна справа проти тодішнього керівника Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка, голови Запорізької облради Віктора Межейка та начальника ГУ МВС у Запорізькій області Володимира Серби. Останній одразу втік із Запоріжжя та переховувся від органів слідства.

Прокуратура Запорізької області викликала Володимира Сербу для допиту в якості підозрюваного у кримінальному провадженні від 14 квітня 2014 року.

У квітні 2015 року обвинувальний акт стосовно екс-начальника міліції Запорізькій області було направлено до суду. Судом винесене рішення про обрання обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Кілька разів Володимира Сербу викликали до суду, але він не з’являвся.

Утікачу загрожує до восьми років позбавлення волі.

Валерій Бутенко

Читайте також: У Запоріжжі військова частина Нацгвардії закуповувала продукти у фіктивної фірми