У Запоріжжі суд відмовився розглядати справу про мільйонний хабар адвоката

У червні 2019 року співробітники СБУ затримали у Запоріжжі адвоката та директора консалтингової фірми. За даними правоохоронців, вони обіцяли іншому підприємцю посприяти у питанні викупу міської землі та повідомили, що за це потрібно сплатити понад мільйон гривень. Згодом адвоката обвинуватили у підбурюванні до надання хабара та шахрайстві, справу скерували до суду. Утім, суд повернув обвинувальний акт правоохоронцям.

Про це йдеться в ухвалі Запорізького апеляційного суду.

Справа стосувалась орендованої земельної ділянки у Запоріжжі. Ще 2007 року підприємець уклав договір оренди на ділянку площею 2,16 га. З метою продовження строку дії договору оренди або її викупу, підприємець звернувся до директора консалтингової фірми, що займається питаннями землевпорядкування. Директор своєю чергою запропонував додатково звернутись до адвоката, а він порадив підприємцю викупити землю. 

Адвокат запевнив, що має впливових знайомих серед посадовців управління з питань земельних відносин Запорізької міської ради та депутатів серед членів постійної комісії з питань комунальної власності, приватизації та земельних відносин. Потім повідомив, що потрібні кошти для безперешкодного викупу землі.

23 квітня 2019 року правник у змові з директором консалтингової фірми повідомив підприємцю, що необхідно передати 1 039 500 гривень, – йдеться у матеріалах справи. Зокрема, 945 тисяч гривень нібито планувалось передати посадовцям та депутатам Запорізької міської ради, а ще 94,5 тисячі — самому адвокату у якості винагороди за посередницькі послуги.

6 червня 2019 року у приміщенні ТОВ «Оціночно-консалтингова фірма «Бізнес-Експерт-Сервіс» підприємець передав всю запропоновану суму. Після цього адвоката та директора фірми затримали співробітники СБУ. Слідство встановило, що насправді вони не збирались передавати кошти посадовцям міськради. 

У березні 2020 року адвокату оголосили підозру за статтею про підбурювання до надання хабара (ч.3 ст.369 КК) та статтею про шахрайство в особливо великих розмірах (ч.4 ст.190 КК).

У травні 2020 року прокуратура Запорізької області скерувала до суду обвинувальний акт відносно адвоката. Проте вже у підготовчому судовому засіданні, яке відбулось 16 червня цього року, Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя ухвалив рішення повернути обвинувальний акт прокурору через істотні порушення вимог кримінального процесуального законодавства.

Прокуратура подала скаргу на це рішення. Утім, 5 жовтня 2020 року Запорізький апеляційний суд оголосив ухвалу, згідно якої підтвердив рішення Орджонікідзевського райсуду Запоріжжя: обвинувальний акт повернули прокурору, адже він не відповідає вимогам законодавства. Ухвала Запорізького апеляційного суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Читайте також: Депутату Тищенку, якого затримали на одержанні хабаря, обрали запобіжний захід