Рекордне безробіття: як підприємства Запоріжжя звільняли працівників

Запоріжжя – це передусім промислове місто України. Тут зосередили свою діяльність десятки крупних підприємств. Проте в останні роки більшість заводів перестали працювати стабільно і почали звільняти працівників. А запроваджений у цьому році карантин остаточно збільшив кількість безробітних у місті – до рекордних показників.

У липні цього року офіційних безробітних у місті було 9386 запоріжан. У липні минулого року цей показник був майже втричі меншим: тоді на обліку міських центрів зайнятості перебувало 3458 чоловік.

ЯК ЗВІЛЬНЯЛИ ЗАВОДИ

Хвиля звільнень на запорізьких промислових підприємствах почалась навесні цього року. У травні до центрів зайнятості звернулось 33 працівника заводу «Запоріжтрансформатор». А у серпні на облік вирішили стати вже 83 співробітника.

Наразі підприємство переживає скрутні часи. Ми повідомляли, що ще 2019 року у судах почали розглядати справу про банкрутство «Запоріжтрансформатру», який накопичив 10 мільярдів гривень боргів.

В останні роки складна ситуація виникла й на інших промислових гігантах міста. Наприклад, торік стало відомо про ускладнення фінансової ситуації на підприємстві “Мотор Січ”, яке почало скорочувати свої видатки. Мільярдні борги за електроенергію зараз має “Запорізький титано-магнієвий комбінат”. 2020-го року працівники саме цих підприємств звертались до центрів зайнятості найбільше.

За даними Запорізького обласного центру зайнятості, з початку року і до вересня на облік стало 307 працівників з АТ “Мотор Січ”. Від “Запорізького титано-магнієвого комбінату” зареєструвались безробітними 254 чоловіка. Продовжують скорочувати працівників і на “Запоріжтрансформаторі” та інших заводах.

Але статус безробітного у Запоріжжі цього року отримували не лише працівники промислових гігантів. Труднощі виникли й у багатьох інших запорізьких підприємств. У цьому не важко переконатись, якщо завітати до будь-якого місцевого центру зайнятості.

 

ЗАПОРІЖЖЯ НА КАРАНТИНІ

Ми прийшли до Запорізького міського центру зайнятості. У перший понеділок жовтня, зранку, там зібралось з десяток відвідувачів, які намагались потрапити до фахівців. Одним із відвідувачів виявився 22-річний Олександр.

«За освітою я товарознавець, раніше працював у магазині техніки. У квітні цього року мене скоротили у зв’язку з карантином, а у травні я став на облік до центру зайнятості і зараз мені продовжують підшукувати роботу», – розповідає хлопець.

Згодом з’ясувалось, що цього року досить значна кількість запорізьких підприємств через введення карантину та обмежувальних заходів не змогли нормально працювати. І як наслідок, почали звільняти співробітників.

«У березні по всій країні запровадили карантин та ввели обмежувальні заходи для підприємств. Результатом стало те, що у нас почали призупиняти та припиняти роботу підприємства малого і середнього бізнесу, працівники яких пішли до центрів зайнятості»,констатує Олег Іванілов, заступник директора Запорізького обласного центру зайнятості.

Також додає, що держава майже одразу почала запроваджувати заходи підтримки безробітних. Одним із таких заходів стала виплата 1000 гривень допомоги тим, кого звільнили у період карантину. Але це спричинило інший неочікуваний наслідок.

Побільшало випадків, коли людина востаннє працювала, скажімо, 2008 року і довгий час не зверталась до нас. Але дізналась про цю тисячу і прийшла її отримувати. Все це спричинило значне зростання кількості безробітних у цьому році», розповідає Олег Іванілов.

За інформацією фахівця, помітне зростання кількості зареєстрованих безробітних у Запоріжжі почалось саме у березні цього року. Влітку ці показники майже втричі перевищили минулорічні. Так, у липні 2019-го на облік до центрів зайнятості Запоріжжя стало 3458 чоловік, а у липні 2020-го – зареєстрованих безробітних було 9386 запоріжан.

Зменшення цих цифр фахівець наразі не прогнозує. Пояснює, що восени до центрів зайнятості традиційно ідуть так звані “сезонні працівники” – після завершення робіт на морях чи у сільськогосподарських підприємствах. А крім того, про створення нових підприємств у Запоріжжі, які б могли додатково забезпечити запоріжан роботою, зараз не йдеться.

ПРО ЩО ГОВОРЯТЬ ПІДПРИЄМЦІ

Запорізькі підприємці підтверджують, що з весни зазнали значних втрат унаслідок запровадження карантинних обмежень. Більшість із них і зараз продовжує відчувати їх наслідки.

У весняні місяці компанії, які входять до “Бізнес-Союзу “Порада” в середньому втратили до 30% обороту. Деякі з компаній припинили свою діяльність. Як правило, це були невеликі підприємства із ресторанної сфери. Ресторанний бізнес, який залишився працювати, і зараз продовжує відчувати наслідки карантину. Відвідувачів стало менше і зменшилась вартість “середнього чеку”, коментує ситуацію Ірина Лєх, заступниця голови запорізького “Бізнес-Союзу “Порада”.

За її словами найбільших втрат зазнає також івент-індустрія, якій фактично заборонили діяльність. Кілька літніх місяців у місті ще проводились концерти, спектаклі та інших розважальні заходи, але тепер їх знову забороняють. Важко й сфері туризму.

Державна та місцева влада ще з весни декларує надання підтримки бізнесу, постраждалому від карантину. Проте запорізькі підприємці зараз оцінюють цю допомогу по-різному.

Стосовно пільг від держави, то серед підприємств нашого бізнес-союзу немало тих, які скористались компенсацією заробітних плат працівникам від центрів зайнятості. Це була ефективна допомога. Хорошою підтримкою також могла стати державна програма “5-7-9%”. Це програма надання пільгових кредитів. Проте з усіх членів бізнес-союзу отримати такий кредит наразі змогла лише одна людина», розповідає Ірина Лєх.

А про надання місцевих пільг пояснює, що суттєвою допомогою могло стати скасування орендної плати для підприємців за користування комунальними приміщеннями на час карантину. Це б вагомо зменшило їхні витрати.

Проте цією пільгою змогли скористатися, часто, наближені до місцевої влади підприємства — саме вони зазвичай отримують у користування комунальні приміщення в оренду. Більшість інших місцевих пільг пройшли непомітними для бізнесу”, додає Ірина Лєх.

ЩО РАДЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Між тим економісти стверджують, що без суттєвої підтримки бізнесу годі й говорити про поліпшення ситуації на ринку праці. Найгіршим варіантом може стати друга хвиля карантину, яка ще більше вдарить по бізнесу та залишить без роботи значну кількість запоріжан. 

Фрагмент відповіді на інформаційний запит

У цій ситуації неминучим може стати зменшення рівня заробітних плат у тих, хто залишиться працювати. Також ще більш суттєве зменшення пропозицій на ринку праці для тих, хто залишиться без роботи.

Зараз останній категорії запоріжан  вже особливо складно. За офіційними даними кількість вакансій, які пропонують запорізькі центи зайнятості, значно скоротилася.

Якщо у вересні 2019 року в Запоріжжі існувало 1849 актуальних вакансій, то станом на вересень цього року їх було 1412. До п’ятірки найбільш затребуваних зараз відносятся токар (47 вакансій – середня заробтна плата 6296 гривень),  слюсар (29 вакансій – 6479 гривень), електромонтер (25 вакансій – 6490 гривень), вихователь (24 вакансії – 5543 гривні), водій (14 вакансій – 6267 гривень). 

Про складну ситуацію розповідають і у приватних кадрових агентствах.

Кількість вакансій на ринку праці у цьому році стала набагато меншою, а вимоги роботодавців стали більш жорсткими. Зараз дуже важко знайти роботу тим, кому 45+, колишнім приватним підприємцям, які в нинішніх умовах були вимушені припинити діяльність. А також спеціалістам із великих підприємств, де коло їхніх обов’язків було надто вузьким. На мою думку, зараз це найбільш уразливі категорії безробітних”, – розповідає Людмила Хомич, співзасновниця кадрової компанії “Альтернатива”.

За її словами у кризові роки роботодавці завжди шукають працівників, які допоможуть вижити їхнім компаніям. Тому в нинішніх умовах потрібно постійно підвищувати свою компетентність відповідно до вимог роботодавців.

Потрібно вивчати нове програмне забезпечення, обов’язки суміжних з вашою професією спеціалістів, бо наразі “в тренді” у роботодавців працівники “три в одному”, – говорить Людмила Хомич.

Більш віковій категорії шукачів роботи вона радить, першою чергою, навчитися правильно презентувати свій попередній досвід роботи — з точки зору його корисності для сучасного бізнесу. Навчитися презентувати себе як активну, гнучку людину, яка спроможна вчитися. Також рекомендацією для усіх категорій шукачів є постійне розміщення свого резюме у соціальних мережах та обов’язкове відвідування співбесід — це додасть досвіду і дасть змогу зрозуміти, які вимоги зараз у роботодавців.

І головне, не забувайте, що навіть у найбільш кризові роки професіонали своєї справи завжди були у попиті у роботодавців”, – констатує Людмила Хомич.

Ольга Приходько,
“Запорізький проект розслідувань”

Цю публікацію створено за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Її зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.